ΒΕΛΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΒΕΛΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε Μαζί μας :


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ο εποικοδομητικός τρόπος άσκησης κριτικής

 
 
 
Η κριτική είναι σημαντική διότι βοηθά τους ανθρώπους να διορθώνουν τα ελαττώματά τους. Ωστόσο, στο θέμα της άσκησης κριτικής, ή της παροχής συμβουλών, οφείλει κανείς να είναι εξαιρετικά προσεχτικός. Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις τα αδύνατα σημεία των άλλων, ενώ είναι εξίσου εύκολο να μιλήσεις γι' αυτά Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπαίνουν στον κόπο να πουν πράγματα δυσάρεστα για τους άλλους ή πράγματα που δύσκολα λέγονται. Ακόμα κι αν αποφασίσουν να τα αναφέρουν, εάν η συμβουλή τους ή η κριτική τους δεν γίνει δεκτή, σκέφτονται απλώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι' αυτό και σταματούν. Όμως αυτό το είδος κριτικής είναι απολύτως άχρηστο. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να ντροπιάσει το άλλο άτομο, όπως κι όταν λέμε κακίες πίσω από την πλάτη του. Δείχνει ότι αυτός που την έκανε ήθελε απλώς να βγάλει το βάρος από μέσα του, να ελαφρύνει συνείδησή του.

Εάν θες να ασκήσεις εποικοδομητική κριτική σε κάποιον, πρέπει κατ' αρχάς να εξακριβώσεις, μετά μεγίστης προσοχής, εάν το εν λόγω άτομο είναι έτοιμο να δεχτεί τη συμβουλή σου, ή οχι να διασφαλίσεις ότι υπάρχει επαρκής οικειότητα στη σχέση σας, καθώς και ότι απολαμβάνεις την εμπιστοσύνη του γι αρκετό καιρό. Τότε, και μόνο τότε μπορείς να προσεγγίσεις το ζήτημα από μια οπτική γωνία αρεστή στον αποδέκτη, έχοντας βεβαίως μελετήσει εκ των προτέρων τον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσεις. Πρέπει επίσης να επιλέξεις προσεκτικά τη χρονική στιγμή που θα ασκήσεις την κριτική στου, όπως για παράδειγμα, κατά το γράψιμο μιας επιστολής ή όταν ζητάς άδεια για κάτι. Μπορείς να ξεκινήσεις μιλώντας για δικά σου λάθη κι ελαττώματα και να κατευθύνεις τη συζήτηση με τρόπο ώστε το άλλο άτομο να θυμηθεί την υπόθεση που επιθυμείς να σχολιάσει, χωρίς να την αναφέρεις εσύ ρητά. Εναλλακτικά, μπορείς να ξεκίνησες επαινώντας κάτι που έκανε το άλλο άτομο, ούτως ώστε να το βοηθήσεις αποκτήσει καλή διάθεση. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορείς να πείσεις το συνομιλητή σου να δεχθεί τη συμβουλή σου σαν το νερό που πίνει για να ξεδιψάσει. Αυτή είναι η πραγματικά εποικοδομητική κριτική, που μπορεί να πείσει τους ανθρώπους ότι αξίζει να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα λάθη τους.

Όταν υπάρχει στενή σχέση μεταξύ συνάδελφων, εδραιωμένη με την πάροδο του χρόνου, είναι εφικτό να φτάσουν σε τόσο υψηλό επίπεδο συλλογικότητας ώστε να δρουν σαν ένα σώμα, μια ψυχή. Εν αντιθέσει, όταν κρίνεις τους συνανθρώπους σου χωρίς ευγένεια και διακριτικότητα, τους εξευτελίζεις. Δεν μπορείς , λοιπόν, να περιμένεις ότι η κριτική σου θα τους βοηθήσει να διορθώσουν τα λάθη τους.
 
(bushido 1,14)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες