ΒΕΛΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΒΕΛΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε Μαζί μας :


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Γενιά XD


Η ανθρωπότητα αποτελείται από γενιές. Τα βασικά γεγονότα ανά καιρούς, οι ηγέτες, οι εξελίξεις και οι τάσεις της εποχής επηρέασαν και διαμόρφωσαν τη κάθε γενιά στις ιδέες, στις συνειδήσεις, τα πιστεύω, στους σκοπούς, στο οικοσύστημα, στον τρόπο σκέψης και ζωής. 
Η ψηφιακή εποχή περιλαμβάνει ανθρώπους από διάφορες γενιές, που βίωσαν κάποιες λιγότερο και κάποιες περισσότερο την πραγματικότητα του Διαδικτύου. 
Για τον δυτικό κόσμο η πρώτη γενιά που ήρθε σε επαφή με αυτό το τεχνολογικό δημιούργημα ήταν η Γενιά Χ και περιλαμβάνει άτομα που γεννήθηκαν στη δεκαετία του 1960 και του '70 και λήγει στα τέλη του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του '80. Η γενιά αυτή βίωσε τη μετατροπή της κοινωνίας μας από αναλογική σε ψηφιακή. 
Τα ψηφιακά παιδιά είναι επίσης γνωστά ως Γενιά XD. Αυτή η γενιά έχει τη δια βίου χρήση των επικοινωνιών, των MP3 players, των κινητών τηλεφώνων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των τεχνολογιών του Διαδικτύου, που όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες της Eurostat και του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, το χρησιμοποιούν για προηγμένες υπηρεσίες, όπως για επικοινωνία με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο ή μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για ψυχαγωγία, για συμμετοχή σε ομάδες συζήτησης, για δημιουργία ή ανάγνωση blogs και weblogs, για τηλεφωνία μέσω διαδικτύου με κλήσεις video, για «κατέβασμα» ή ακρόαση μουσικής, για παρακολούθηση τηλεόρασης ή ταινιών, γεγονός που αποτελεί την αιτία για το παρωνύμιο "Digital Natives" στη γενιά αυτή. 
Η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της Γενιάς Y και Z, είναι ότι τα παλαιότερα μέλη της Γενιάς Υ θυμούνται τη ζωή πριν από την απογείωση της τεχνολογίας του Διαδικτύου, ενώ η γενιά Ζ έχει γεννηθεί μέσα σε αυτήν με έντονη εξάρτηση, όπου δεν περιορίζονται πλέον στον υπολογιστή στο σπίτι, αλλά το Διαδίκτυο το μεταφέρουν στην τσέπη τους μέσω των κινητών συσκευών και τηλεφώνων. 
Τα παιδιά της γενιάς Ζ γνωρίζουν τον κόσμο και μεγαλώνουν με και μέσω του Διαδικτύου, ανατρέφονται στην ψηφιακή εποχή με ψηφιακά μέσα, βιώνουν την ψηφιακή ψυχαγωγία, την κινητή τηλεφωνία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
Έχουν εκτεθεί σε πολύ περισσότερα τεχνολογικά επιτεύγματα από κάθε άλλη γενιά και είναι απόλυτα εξοικειωμένα με την ψηφιακή τεχνολογία, θεωρώντας την ύπαρξή της κάτι απολύτως φυσικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. 
Είναι μια νέα γενιά που επικοινωνεί πολύ διαφορετικά, με απίστευτη πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώσεις, με εκμηδενισμένες αποστάσεις, με επικοινωνία από και προς κάθε γωνιά του πλανήτη, διαμορφώνοντας έναν διαφορετικό τρόπο και ρυθμό σκέψης, με νέα κουλτούρα, την λεγόμενη κυβερνο-κουλτούρα (cyberculture) και με τον εγκέφαλό τους να συνδέει και να επεξεργάζεται διαφορετικά τις πληροφορίες. 
Η γενιά αυτή δημιουργεί νέες τάσεις στη χρήση του Διαδικτύου για επικοινωνία, πληροφόρηση και ψυχαγωγία, όπου διάφορες υπηρεσίες περνούν σταδιακά στο Διαδίκτυο, δημιουργώντας νέες καταναλωτικές συνήθειες και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και συσχετισμούς.
Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή μελέτη που διεξήχθη για τη γενιά XD από την Disney, το The Future Laboratory και την TNS, οι τάσεις που επικρατούν, ως συνέπεια αυτής της άνευ προηγουμένου συνδετικότητας με τα τεχνολογικά επιτεύγματα, είναι ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να ψυχαγωγούνται, να παίζουν, να ολοκληρώνουν τις σχολικές τους εργασίες και να αναβαθμίζουν και όχι να αντικαθιστούν την προσωπική κοινωνική επαφή. 
Επίσης, η έρευνα του ΤΕΙ Αθήνας εξετάζοντας την εξάρτησή τους από το Διαδίκτυο, τα θέματα που παρακολουθούν, τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, τις σχέσεις τους με το περιβάλλον και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, έδειξε ότι η γενιά του Ιντερνέτ είναι πολλαπλά εξαρτημένη από αυτό, γεγονός που συμπεραίνεται από τις ψυχολογικές μεταβολές οι οποίες συνοδεύουν τη χρήση του Διαδικτύου και φαίνονται στον χαρακτήρα του ατόμου. 
Ο νέος της γενιάς αυτής που θεωρεί αδύνατη τη διαβίωση χωρίς τον υπολογιστή, στρέφεται στο Διαδίκτυο για κοινωνική υποστήριξη και οι παράγοντες που συντελούν και προβλέπουν την εξάρτησή του από αυτό είναι το φύλο, η χρήση του τη νύχτα, η εργασιακή ανασφάλεια, η απογοήτευση από τη ζωή, η χαμηλή αυτοεκτίμηση στον εαυτό του, η αδιαφορία ή μη γνώση των γονέων, το είδος των εφαρμογών που χρησιμοποιεί, οι συνομιλίες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. 
Αλλά από την άλλη πλευρά, όσοι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ωφέλιμα για πληροφορίες, υπηρεσίες και εκπαίδευση δεν εθίζονται εύκολα.


Πηγή : 

Νικόλαος Γιαννούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες