Η Λαμπροκουλούρα ή Λαμπρόψωμο είναι το γνωστό μας Τσουρέκι.
Το όνομα «τσουρέκι» το πήρε από την Τουρκική λέξη «corek» ονομάζουν οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη και περιέχει μαγιά.
Υπάρχουν πολλά είδη corek, αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.
Οι Αρμένιοι και οι άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα «churek» που είναι ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι.
Η ονομασία «τσουρέκι» υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας , οπότε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.
Το τσουρέκι είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, είναι όμως είναι το πιο γνωστό.
Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.
Το ψωμί συμβόλιζε τη «ζωή» και στην ειδωλολατρική παράδοση που
βρίσκουμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως
της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα.
Το σχήμα των Πασχαλινών ψωμιών
ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
Πρωί-πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, στην Ελλάδα, οι γυναίκες ξεκινούν με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς.
Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. «Κοφίνια», «καλαθάκια», «δοξάρια», «αυγούλες», «κουτσούνες», «κουζουνάκια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου